Всички статии

 

 

Обратно към блога

Преход от 2 към 1 спане

5-24 месеца режим на бебето Oct 04, 2020
Преход от 2 към 1 спане

В днешния блог пост ще разкажа как да помогнете на детето си да премине към 1 сън. Имайте предвид, че за да започнете прехода, трябва да забелязвате тенденция от няколко или всички сигнали в продължение на 2 седмици. Понякога за 2-3 дни може да се забележи промяна в режима, но след това всичко да се върне обратно постарому и затова не бива да прибързвате.

Преходът е много лесен, ако бебето е готово. Ако бебето показва, че може да издържи малко повече време будно. Ако бебето видимо не желае да заспива за едно от двете спанета.

Но ако сте избързали и погрешно премахнете единия сън, няма да имате никакъв успех. Дори ще усетите много сериозно влошаване на нощния сън – чести нощни събуждания, будуване от преумора, ранни ставания от преумора и кратки дремки със силен плач.

Затова изчакайте бебето да покаже сигналите за готовност и чак тогава действайте!

В случай, че не успявате да се справите с прехода, бебето показва, че е готово, но се лутате в режима, запишете се за дигиталния ми курс “Режимът на бебето” 3.0. С него ще успеете да изградите гъвкав режим от нулата, изцяло съобразен с индивидуалните нужди на бебето си!

 

Децата преминават към 1 сън най-рано на 12 месеца и най-късно на 19 месеца, като само 17% от децата са напълно готови да преминат на един сън на 12-месечна възраст. Понякога заради яслата се налага детето да премине към 1 сън на 12-месечна възраст и това е напълно постижимо с малко помощ от страна на родителя. Децата са физически готови за този преход след навършване на годинката, но не и преди това. Ако детето няма навършени 12 месеца, отказва втория си сън и се чудите какво се случва, хвърлете един поглед на този блог пост! 

 

Ето и други ситуации, в които детето все още НЕ е готово за отпадане на втория сън:

 

  • Понякога му отнема доста време да заспи за първия и/или втория сън през деня. Детето протестира заспиването или пък си говори и изглежда, че няма да заспи изобщо, но след известно време заспива и спи в продължение на 60-90 минути! Ако детето все пак заспива и за двете спанета и спи повече от 50 мин., то вероятно е все още рано за прехода. Понякога децата трудно се отпускат и трудно преминават от ентусиазма при игрите и ходенето (ако детето тъкмо прохожда, вероятно ще иска само това да прави и няма да приоритизира почивката) към успокояване и заспиване.
  • Ако детето пропусне 1 сън през деня, става много раздразнително и не може да издържи до следващото заспиване.
  • Обикновено навън децата се стимулират прекалено много и не заспиват навреме или изобщо пропускат сън. Ако това се случва при вас, то със сигурност приспивайте детето предимно вкъщи, за да му осигурите нужната почивка.
  • Детето не издържа повече от 3-4 часа след сутрешното събуждане без сън, като дори е възможно от преумора да изпадне в неутешим плач. Няма как в такъв случай детето да премине на 1 сън през деня, тъй като при режим само с 1 спане, детето трябва да може да издържа 5-6 часа будно преди съня на обяд. В такъв случай детето все още има нужда от 2 спанета на ден.

 

А сега нека разгледаме сигналите, които децата дават, когато са готови за прехода към 1 сън:

 

  • Протестира заспиването за дневен сън, като най-често не заспива изобщо и след това детето изглежда сякаш е пълно с енергия и е видимо щастливо.

Нужно е да забелязвате няколко от сигналите и те да бъдат тенденция, в продължение на 2 седмици, преди да започнете промените. 

 

И сега как да помогнете на детето да направи прехода по-лесно?  

 

Ще ви дам няколко варианта, като трябва да прецените във вашата ситуация кой ще пасне най-добре на детето и промените в режима, които предстоят да направите.

Винаги казвам, че детето трябва да спи достатъчно през деня, за да спи спокойно нощем. В режима с 1 сън през деня “достатъчно” означава 1.5-3 часа. Ако детето спи от 3 часа, съветвам ви да го събудите, за да не повлияе повечето дневен сън негативно на нощния. А в случай че детето спи по-малко от 90 минути, то ще е нужно да му помогнете да започне да спи по-дълго. С децата, които заспиват самостоятелно, означава да им се даде възможност да заспят отново, ако са се дъбудили след кратка дрямка. А ако приспивате детето си, то е нужно да го доприспите, за да успее да отпочине достатъчно. Нормално е в началото детето да не може да спи дълго при прехода, все пак за някои деца този преход е най-труден и носи много преумора. Вероятно няма да имате “автоматично” преминаване към 1 сън и е съвсем нормално да имате 3-4 много трудни седмици.

 

След прехода към 1 сън някои деца ще спят само по 90 минути и няма да успяват да спят по 2-3 часа през деня, както други деца правят. Децата с по-кратък дневен сън ще си набавят нужния сън за 24-часов период като си лягат малко по-рано вечер и спят по 11-12 часа нощем, вместо минималните 10 часа. Не насилвайте дневния сън и не се опитвайте на всяка цена да накарате детето да спи по 3 часа през деня! Знам, че за родителя този дълъг дневен сън е прекрасна възможност за отхвърляне на задачи, лично време и т.н., но преди всичко са важни индивидуалните нужди на детето. Преди и след прехода на детето ще са му нужни сравнително еднакви часове сън за денонощие. Ако преди прехода детето е правило 10 часа нощен сън + 2.5 часа дневен сън, а след прехода детето прави 11 часа нощен сън и 1.5 часа дневен сън, то всичко е нормално!

 

Колко трябва да будува детето, ако спи само по 1 път на ден?

 

Интервалите на будуване са 4-6-часови. Има няколко варианта за режима, като основните са:

Детето успява да направи по-дълго будуване сутрин – 6 часа и по-кратко вечер – 4-4.5 часа.

Детето прави сравнително еднакви интервали на будуване преди и след сън – 5 часа сутрин и още 5.5 часа вечер.

Целта е да имате 10-11 часа будуване, като в началото на прехода ще са по-малко, а след няколко месеца детето ще успява да стои будно повече време, без да се преуморява. Ето и пример:

На 13 месеца детето прави преход към 1 сън, като будуването е 6 часа сутрин и 4 часа преди вечерното заспиване. 2-3 месеца по-късно интервала преди вечерното заспиване е вече 4.5 часа. Около втората годинка детето успява да изържи цели 5 часа преди вечерния сън.

 

Кога трябва да си ляга детето при режим с 1 сън?

 

Много често ми се случва родителите да ми кажат “Мислех си, че колкото по-голямо става детето, толкова по-късно ще си ляга…”. Да, но не и повреме на преход от 2 към 1 спане дневно! Ако вече сте минали по този път или в момента го правите, то със сигурност сте забелязали, че детето си ляга около 21:00 часа, ако спи по 2 пъти. Това е съвсем нормално, когато детето е максимизирало будуването си и е на ръба да премахне втория си сън. Но след отпадане на втория сън, вечерното заспиване се измества по-рано, за да не се натрупва преумора преди вечерния сън. Това е най-важното повреме на прехода – да прецените правилно кога да приспите детето. За някои деца това ще трябва да бъде още в 18:00 часа, а за други около 19:00 часа. Нямам точен отговор на въпроса кога да си ляга детето, защото ситуацията тряба да бъде индивидуално преценена. Ако детето става рано, спи веднъж за 90-120 минути, то със сигурност ще си ляга доста по-рано от обикновено. Прескачането от ден с 2 спанета към ден с 1 спане не е добра идея, тъй като това пречи на консолидирането на съня и цялостното пренастройване на вътрешния часовник на детето. Премахването на втория сън ще доведе до промяна в ежеденевието, навиците за илизане, навиците за хранене и живота на детето. Бъдете постоянни и използвайте съветите ми, за да помогнете на детето си по-лесно да премине към режим с 1 спане през деня.

 

Преходът може да ви се стори ужасно труден и да отнеме цял месец за детето да нормализира режима си или пък да се случи много естествено и без никакви проблеми! Ако заради започване на ясла ви предстои да помогнете на детето да премине на 1 сън, започнете 3-4 седмици преди тръгването на ясла. При всички положения си дайте време и не бързайте. Нужно е много постоянство и търпение, особено когато не виждате бързи резултати и се чувствате обезкуражени.